dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
16 List

Zupa szczawiowa i naleśniki z pastą jajeczną

Tradycyjnie, zupa szczawiowa podawana jest z ziemniakami z wody oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dzisiaj w towarzystwie naleśnika z pastą jajeczną.

Składniki na zupę:

  • porcja mięsa kurczaka - 300 g
  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
  • średnia marchew
  • średni korzeń pietruszki
  • korzeń selera - kawałek wielkości mandarynki
  • kawałek pora - odcinek 10 cm
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

  • w dużym garnku umieść umyte mięso
  • dodaj obrane warzywa i zioła
  • wlej 2 litry wody
  • garnek przykryj przykrywką, zupę zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum(goruj tak przez 1,5 godziny)
  • po tym czasie odcedź rosółod pozostałych składników
  • garnek z rosołem ponownie umieść na palniku(średnia moc) i dodaj posiekany szczaw/lub szczaw ze słoiczka
  • w kubeczku umieść śmietanę i wlej odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę, całość przelej do garnka
  • zupę gotuj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika
  • przed podaniem doprawić solą i pieprzem

Składniki na pastę:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • jajka drobno posiekać
  • zieleninę również drobno posiekać i dodać do posiekanych jajek i wymieszać 
  • miękkie masło wymieszać z musztardą i przyprawami, dodać do jajek, wymieszać
  • pastę spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ