
Składniki na zupę:
- porcja mięsa kurczaka - 300 g
 - 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
 - średnia marchew
 - średni korzeń pietruszki
 - korzeń selera - kawałek wielkości mandarynki
 - kawałek pora - odcinek 10 cm
 - 1,5 litra wody
 - 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
 - zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli
 
Sposób przyrządzenia:
- w dużym garnku umieść umyte mięso
 - dodaj obrane warzywa i zioła
 - wlej 2 litry wody
 - garnek przykryj przykrywką, zupę zagotuj i zmniejsz moc palnika do minimum(goruj tak przez 1,5 godziny)
 - po tym czasie odcedź rosółod pozostałych składników
 - garnek z rosołem ponownie umieść na palniku(średnia moc) i dodaj posiekany szczaw/lub szczaw ze słoiczka
 - w kubeczku umieść śmietanę i wlej odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę, całość przelej do garnka
 - zupę gotuj jeszcze kilka minut na małej mocy palnika
 - przed podaniem doprawić solą i pieprzem
 
Składniki na pastę:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
 - 1 pęczek koperku
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
 - 2 łyżki masła
 - 3 łyżeczki musztardy
 - 1/3 łyżeczki curry
 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
 - 1 szczypta majeranku
 - sól i pieprz do smaku
 
Sposób przyrządzenia:
- jajka drobno posiekać
 - zieleninę również drobno posiekać i dodać do posiekanych jajek i wymieszać
 - miękkie masło wymieszać z musztardą i przyprawami, dodać do jajek, wymieszać
 - pastę spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem
 
Smacznego!









Twój komentarz