dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
20 Marz

Serniczki w gorzkiej czekoladzie (bez pieczenia)

Idealne na II śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • pasta waniliowa (ilość wg.uznania)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 małe opakowanie mascarpone (250g)
  • 1 małe opakowanie ricotta (250g)
  • maliny, borówki amerykańskie
  • listki mięty – do dekoracji
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

FOREMKI:

  • silikonowe foremki wysmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i wstawić  do lodówki na ok. 20 min

MASA SEROWA:

  • żółtka ubić z łyżką ksylitolu na gładką lśniącą masę
  • dodać  serek mascarpone i ricotta - wszystko zmiksować
  • dodać sok z cytryny i pastę waniliową
  • dodać owoce i wymieszać

Gdy czekoladowe foremki będą już twarde, napełniamy je masą serową i wierzch pokrywamy gorzką czekoladą. Tak przygotowane babeczki umieszczamy w lodówce na ok 20 min.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ