dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
30 Sty

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Szybko, smacznie i zdrowo.

Składniki

  • 0,5 kg mandarynek
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Amaretto
  • cukier puder do posypania (zmielony ksylitol)
  • 1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie

  • W dużym garnku zalewamy zimną wodą mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut.
  • Przestudzone i ugotowane mandarynki (razem ze skórką) kroimy na ćwiartki (nasiona wyrzucamy) i blendujemy na gładką masę.
  • W drugiej misce ubijamy 3 jajka i ¾ szklanki ksylitolu.
  • Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • Następnie dodajemy 3 szklanki mąki migdałowej, około 330 g pulpy z mandarynek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i Amaretto.
  • Dobrze mieszamy.
  • Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem.
  • Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jeżeli będzie się za szybko przypiekało na wierzchu można przykryć folią aluminiową. Przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ