dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
25 Maj

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Bardzo pożywne i zdrowe!

 Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 3 jaja,
  • pół opakowania łososia wędzonego,
  • 5 szparagów zielonych,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
  • Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić.
  • W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków. Wszystko wymieszać łyżką.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami.
  • Dodać połówki pomidorków koktajlowych.
  • Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać, aż masa się zetnie przez ok. 5 minut.
  • Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ