dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
13 Maj

Hummus z ciecierzycy

Prosty przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu!

Składniki

  • 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
  • 5 łyżek pasty Tahini
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
  • ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Przygotowanie

Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.

Twój komentarz




POKAŻ