dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
08 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Jeśli jesteś fanem pizzy, to spróbuj tego przepisu.

Składniki

  • Czosnek 1 ząbek (4 g)
  • Drożdże 0.20 g
  • Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
  • Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
  • Przyprawa bazylia (1 g)
  • Przyprawa kurkuma (1 g)
  • Rukola 1 garść (20 g)
  • Ser mozzarella półtłusty (20 g)
  • Sól 1 szczypta (0,25 g)
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
  • Woda pół szklanki (110 g)

Sposób przygotowania

  • Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
  • Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.
  • Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem.
  • Ułożyć na niej pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
  • Przykryć patelnię i trzymać, aż ser się roztopi.
  • Posypać rukolą.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ