dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
07 Luty

Grecka kofta

Przepyszna kofta, czyli sprawdzony przepis na idealne szaszłyki z mięsa mielonego i mieszanki orientalnych przypraw.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego - wołowina, jagnięcina, baranina..
  • pół małej cebuli - do 80 g
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru - 3 cm
  • garść natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • przyprawy:
    • po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki
    • po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
    • po/3 łyżeczki cynamonu i kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie
Uwaga!
Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie, by podczas pieczenia/smażenia/grillowania nie przypalały się.

  • Do miski ze zmielonym mięsem dodaj wszystkie suszone zioła i świeże, posiekane drobno składniki.
  • Całość wyrabiaj ręcznie przez przynajmniej pięć minut, by masa była idealnie jednolita.
  • Z masy mięsnej formuj kulki wielkości mandarynki, a następnie wydłużaj je na kształt cepelina.
  • Nadziewaj kotlety przez środek, wzdłuż wydłużonego kotleta, aż do końca.
  • Po przygotowaniu wszystkich koft każdą sztukę natłuść z wierzchu. Aby to zrobić wystarczy Ci jedna łyżka oliwy lub oleju do smażenia. Najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi, poprawiając przy okazji kształt koft na patyczku.

Jeśli nie masz patyczków do szaszłyków, to możesz też śmiało upiec/ugrillować swoje kofty bez nadziewania na drewniane patyczki.

Można je upiec w piekarniku, na grillu lub też usmażyć na patelni. Swoje kofty piekłam w piekarniku. Podobnie zrobisz je na lekko natłuszczonej patelni.

Aby zrobić kofty z piekarnika, musisz najpierw nagrzać piekarnik do 160 stopni i piec je po około 15-20 minut (w połowie pieczenia warto je odwrócić na drugą stronę).
Niezależnie od tego czy Twoja kofta była pieczona, czy też grillowana, polecam podawać z pieczonymi warzywami i jogurtowym sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
  • Następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku - wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. Możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy.
  • Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
  • Na koniec sól, pieprz do smaku.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.
  • Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ