Składniki
- 4 duże pomarańcze
- żelatyna
- 1 kg sera z wiaderka (lub kilogram sera twarogowego półtłustego – trzykrotnie zmielonego)
- 4 średnie jajka
- kostka masła - 200 g
- ½ szklanki cukru brązowego/ksylitolu - około 100 g
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru)
- 3 krople olejku waniliowego
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- W głębokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną(budyń), olejek, skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
- Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki i wyjmujemy formę z pieca.
- Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.
- Na schłodzony sernik wylewamy samodzielnie przygotowaną galaretkę/mus ze świeżych pomarańczy
Galaretka/mus ze świeżych pomarańczy
- Żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.
- Pomarańcze filetujemy i umieszczamy w kielichu blendera, z pozostałości wyciskamy sok i dodajemy do kielicha – blendujemy całą zawartość a następnie dodajemy żelatynę.
DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ
Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)
Smacznego!
Twój komentarz