dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
08 Wrze

Ciasto z buraka

Nowa odsłona buraka... na słodko. Jak to możliwe?

Składniki

  • 1 ugotowany burak
  • 5 łyżek mąki gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 jajo
  • 5 łyżek jogurtu
  • 20g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania

  • Buraka obierz, pokrój na kawałki, by było łatwiej zblendować.
  • Wszystkie składniki miksujemy (orzechy można wrzucić posiekane).
  • Gotową masę wylej do prostokątnej, długiej foremki.
  • Ciasto piecz w 180ºC, przez 45minut.
  • Opcjonalnie posyp pudrem z ksylitolu.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ