dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
23 Czerw

Łosoś z jarmużem i ciecierzycą

Nowa odsłona łososia

Składniki

  • 2/3 puszki ciecierzycy
  • przyprawy do ciecierzycy (1 łyżka oliwy z oliwek, płaska łyżeczka mielonego kminku, płaska łyżeczka papryki słodkiej, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku, płaska łyżeczka kolendry w proszku, sól do smaku)
  • 40g jarmużu
  • 100g łososia
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie ciecierzycy

  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Odsączoną ciecierzycę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, potrząsając patelnią od czasu do czasu

Przygotowanie dania:

  • Przyprawić łososia pieprzem i solą, następnie piec przez 7-10 minut (przy cienkim filecie).
  • W misce do soku z cytryny dodać szczyptę soli i wymieszać z jarmużem, następnie odstawić miskę na 2 minuty, aby jarmuż zmiękł.
  • Dodać smażoną ciecierzycę, wymieszać.
  • Potem można już układać produkty na talerzu.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ