dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
11 Maj

Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Zdrowe i smaczne śniadanie. Czego można chcieć więcej?

Składniki:

  • Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g
  • Miód 1,5 łyżeczki, 16 g
  • Orzechy nerkowca 5 szt
  • Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10g
  • Cynamon szczypta
  • Jogurt naturalny 3 łyżki, 60g
  • Truskawki garść, 70 g
  • Maliny 2 szt, ok 20 g
  • Pomarańcza, ¼ plasterka, do dekoracji
  • Mięta, listek

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i cynamonem.
  2. Piec na blaszcze wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  3. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. ¾ truskawek zblendować na gładki mus.
  4. Następnie przełożyć granolę do miseczki, na nią nałożyć jogurt, mus truskawkowy.
  5. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na granoli razem z malinami i plasterkiem pomarańczy.
  6. Ozdobić listkiem mięty.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ