dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
23 Kwie

Wiosenne tortille z kurczakiem

Wiosenna przekąska

Składniki (ciasto - 3 szt.):

  • Mąka pełnoziarnista 130g/ 1 szklanka
  • Woda 100g/ niecałe pół szklanki
  • Sól 2g/ 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie.
  • Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk.
  • Dodać sól.
  • Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki.
  • Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.

Składniki( farsz - 3 szt.):

  • Oliwa z oliwek 10g/ 1 łyżka
  • Filet z kurczaka 200g/ porcja
  • Szpinak świeży 300g/ 1 opakowanie
  • Pomidor 180g/ 3 małe sztuki
  • Przyprawa do drobiu 3g/ 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny 2% 150g/ 1 kubek
  • Koper 10g/ 2 łyżeczki
  • Czosnek 5g/ 1 ząbek
  • Sól 2g/ 1 szczypta
  • Pieprz kolorowy 2g/ 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  • Fileta pokroić na małe kawałki.
  • Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  • Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie.
  • W międzyczasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekanykoperek i połączyć.
  • Doprawić solą i pieprzem kolorowym.
  • Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora.
  • Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ