dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
19 Gru

Ryba po grecku

Dorsz doskonale się do tego nadaje! A smak? Pace lizać!

Składniki

  • Filet z dorsza 120 g (sztuka)
  • Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
  • Marchew 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
  • Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
  • Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
  • Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania

  • Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
  • Doprawić odrobiną soli, pieprzu i  tymiankiem.
  • Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  • Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć.
  • Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
  • Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz.
  • Sos zagotować i zalać nim rybę.
  • Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ