dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
18 Gru

Świąteczny barszcz

Niesamowity aromat na świętecznym stole... i ten smak!

ZAKWAS Z BURAKA

Składniki

  • Buraki 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy klika sztuk
  • Ziele angielski klika sztuk
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Buraki obrać i pokroić.
  • Czosnek obrać.
  • Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody.
  • Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody.
  • Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

BARSZCZ

Składniki

  • Buraki kiszone z zakwasem
  • Bulion warzywny 1,5 litra
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone grzyby klika sztuk
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie do smaku
  • Majeranek do smaku

Sposób przygotowania

  • Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień.
  • Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby.
  • Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą.
  • Odstawić do wystygnięcia i przecedzić.
  • Podgrzać przed podaniem.

Smacznego ?

Twój komentarz




POKAŻ