ZAKWAS Z BURAKA
Składniki
- Buraki 1 kg
- Czosnek 2 ząbki
- Liść laurowy klika sztuk
- Ziele angielski klika sztuk
- Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Buraki obrać i pokroić.
- Czosnek obrać.
- Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody.
- Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody.
- Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
- Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.
BARSZCZ
Składniki
- Buraki kiszone z zakwasem
- Bulion warzywny 1,5 litra
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone grzyby klika sztuk
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Ziele angielskie do smaku
- Majeranek do smaku
Sposób przygotowania
- Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień.
- Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby.
- Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą.
- Odstawić do wystygnięcia i przecedzić.
- Podgrzać przed podaniem.
Smacznego ?
Twój komentarz