Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
- olej do smażenia lub smalec
- cukier puder do obsypania chruścików
Przygotowanie
- Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
- Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
- Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
- Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
- Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
- Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
- Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
- Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ?
Twój komentarz