Składniki
- 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
- 250 g ziemniaków
- 20 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 50 gram mleka kokosowego z puszki
Sposób przygotowania
- Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
- Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir.
- Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
- Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Następnie dodać pomidory z puszki.
- Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
- Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili.
Smacznego!
Twój komentarz