dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
04 Paź

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Jesienne przysmaki. Idealne na tę porę roku!

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (około 2kg)
  • 1łyżeczka suszonego tymianku
  • 100g orzechów włoskich
  • 125g niebieskiego sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  • Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki.
  • Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :)
  • Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem.
  • Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem.
  • Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski.
  • Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem.
  • Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ