Składniki
(4 porcje, ok. 450 kcal każda)
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 3 garście suszonych grzybów leśnych
- 2 średniej wielkości cebule
- 200g kiełbasy dobrej jakości
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Sos
- woda z namoczonych grzybów
- 100ml śmietanki 30%
- 100ml wody
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny.
Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.
Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści.
W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
Farsz
Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły (wody nie wylewamy ! ), kroimy w kosteczkę.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kosteczkę. Dorzucamy pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Obsmażone grzyby z cebulą i kiełbaską przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W razie konieczności, doprawiamy do smaku. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
Na dnie patelni układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku.
Gołąbki układamy ściśle, zalewamy wodą lub bulionem tak, by zakryły je w 2/3 wysokości.
Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.
Sos grzybowy
Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem.
Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Twój komentarz