dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
27 Maj

Puszysty serniczek z galaretką i truskawkami

Truskawki doskonale smakują na surowo i w wersji przetworzonej. Można je jeść same, z dodatkiem bitej śmietany, twarożku, lodów, jako dodatek do ciast lub deserów.

Poznaj moją propozycję "TRUSKAWKOWEGO SZALEŃSTWA"

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła - 200 g
  • ½ szklanki cukru - około 100 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego

Wykonanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  • W głębokim naczyniu  umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
  • Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.  Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki  i wyjmujemy formę z pieca. 
  • Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.

DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ

  • Galaretkę przygotowujemy  wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia
  • Truskawki ułożyć na cieście, zalać galaretką.


Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)
 

Twój komentarz




POKAŻ