Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 średnie jajka
- kostka masła - 200 g
- ½ szklanki cukru - około 100 g
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 krople olejku waniliowego
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- W głębokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszamy łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i równamy powierzchnię.
- Formę umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Następnie zostawiamy sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki i wyjmujemy formę z pieca.
- Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieszczamy lodówce najlepiej na całą noc. Najsmaczniejszy jest na dzień po upieczeniu.
DZIĘKI STOPNIOWEMU ZMNIEJSZANIU TEMPERATURY W PIEKARNIKU SERNIK ZACHOWA PUSZYSTĄ STRUKTURĘ I LEKKOŚĆ
- Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia
- Truskawki ułożyć na cieście, zalać galaretką.
Kalorie: ok. 350 kcal w porcji (200g)
Twój komentarz