dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
09 Kwie

JAJO ZAPIEKANE W AWOKADO Z SZYNKĄ SAMODOJRZEWAJĄCĄ LUB SUSZONYMI POMIDORAMI

Udane śniadanie w zdrowym i efektownym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem na 2 sposoby: z szynką samodojrzewającą lub z suszonymi pomidorami.

Składniki: 

2 dojrzałe awokado, 4 jajka, 2 plasterki szynki samodojrzewającej, szczypiorek, 2 płaty suszonego pomidora, sól, pieprz

Przygotowanie:

- awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, otwór lekko pogłębiamy, wyjmując część miąższu łyżeczką,

- tak przygotowane połówki awokado  układamy w naczyniu żaroodpornym,

- do otwotów po pestkach wbijamy po jednym jajku, doprawamy solą i pieprzem wg. uznania,

- posypujemy: (1) pokrojoną w kosteczkę szynką samodojrzewającą lub (2) pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami,

- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie,

- upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Danie podajemy na ciepło z  dowolną mieszanką warzyw i kromką ciemnego pieczywa.

Smacznego :-).

2 komentarze

Sławek  -  19 kwietnia, 2017 o godz. 13:15 odpowiedz

Jeśli tak samo smakuje, jak wygląda...wciągam to do swojego menu

Iwona Krawczyk-Kłys  -  26 marca, 2020 o godz. 16:20 odpowiedz

Gwarantuję, że smakuje wyśmienicie ;). Zachęcam do samodzielnego przygotowania!

Twój komentarz




POKAŻ