dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
12 Kwie

PIECZONA FRITTATA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

Kolorowa, pożywna i zdrowa kolacja

Porcja ok.320 kcal

PIECZONA FRITTATA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

Składniki:

Białko jaja (30g, 1 sztuka  ≈ 15 kcal)

Brokuły (120g , 9 różyczek ≈ 20 kcal)

Jajo (100g, 2 sztuki ≈ 121 kcal)

Ketchup (15g,  1 łyżka ≈ 14 kcal)

Papryka czerwona (130g,  1 mała sztuka ≈ 31 kcal)

Pomidor (200g,  1 duża sztuka  ≈ 29 kcal)

Indyk,szynka z indyka (40g,  3 duże plastry ≈ 32 kcal)

Chleb żytni razowy (30g, 1 kromka ≈ 64 kcal)

Przygotowanie:

Różyczki brokuła obgotować w wodzie około 3 minut. Białka lekko ubić, dodać  żółtko, sól, pieprz.

Paprykę, pomidora i szynkę drobno pokroić, a kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z ubitymi białkami i żółtkiem. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, przelać ciasto i piec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.

 Gotowe danie można podawać z ketchupem.

Twój komentarz




POKAŻ