dr inż. Iwona Krawczyk-Kłys
12 Kwie

12 kwietnia obchodzimy MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ CZEKOLADY

TRUSKAWKI W GORZKIEJ CZEKOLADZIE

1 sztuka ok 27 kcal.


1 sztuka ok 27 kcal.

Składniki:
Gorzka czekolada 100g (≈554 kcal)
Truskawki 250g /25 sztuk (≈ 67kcal)
Wiórki kokosowe 5g/ 1 łyżeczka (≈ 30kcal)
Masło 5g/ 1 łyżeczka (≈ 37kcal)

Akcesoria potrzebne do podania:
Jabłko/wykałaczki

Przygotowanie:

Czekoladę połamać w kawałki, umieścić w kąpieli wodnej, dodać masło i powoli rozpuścić.
Truskawki umyć i osuszyć. Wykałaczki wbijać w truskawki, następnie truskawki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i umieścić je kolejno w przygotowanych połówkach jabłka. Truskawki w czekoladzie delikatnie posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ