Składniki
- 1 dynia hokkaido (około 2kg)
- 1łyżeczka suszonego tymianku
- 100g orzechów włoskich
- 125g niebieskiego sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
- Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki.
- Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :)
- Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem.
- Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem.
- Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski.
- Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Twój komentarz